top of page
  • Writer's pictureKom til Orkanger

Møtt med varme og raushet

Maria Nygård Johnsen trives svært godt på Orkanger, og nøler ikke med å anbefale byen til venner og kjente.

– Venner i Trondheim sliter både med å skaffe barnehageplass og klager over at de er i tidsklemma. Jeg sier til dem – kom til Orkanger.

Maria Nygård Johnsen (31) smiler til meg over kafebordet, mens hun retter litt på brillene.

– Vi har følt oss velkomne fra første dag. Alle er så hyggelige og imøtekommende her, fortsetter hun.

Maria er trondheimsjenta som flyttet til Orkanger med familien i 2013. Det som virket som et skudd i blinde, viste seg å bli en innertier.


Lykken var ikke hovedstaden

– Da ungdomstida var over i Trondheim, ville jeg til Oslo. Jeg syntes hjembyen var for liten og ville til hovedstaden for å realisere meg selv. Jeg var sikker på at det var stedet. Etter hvert forsto jeg at det var helt feil for meg, innrømmer Maria.

Etter noen år i tigerstaden, hvor hun rakk å treffe nordlendingen Espen Johnsen som skulle bli mannen i hennes liv, ble de enige om å sette kursen nordover. Trøndelag ble stedet, og leiemarkedet i Trondheim ble en midlertidig løsning. Trønderhovedstaden, med sitt høye prisnivå på boliger, ble raskt erklært som uaktuelt.

At Arne (4) og Evelyn (2) skal få en trygg og god oppvekst, er noe av grunnen til at familien valgte å bosette seg på Orkanger.


Rullerende opptak

Siden ektemannen hadde fått jobb på Sandmoen, bestemte de seg for å orientere seg i markedet sør for Trondheim. Målrettet søking på Finn.no ga treff. På Orkanger fant de alternativer som matchet både lommeboka, og appellerte til den lille familien på tre sine behov når det gjaldt barnehageplass. Her har kommunen praksis med rullerende opptak, og gjort vedtak om å prioritere innflyttere. Sønnen fikk plass i Rianmyra barnehage, hvor han stortrivdes.


– Det var helt fantastisk, og for oss var barnehagetilbudet sterkt medvirkende til valget. Dessuten husker jeg vi ble svært godt mottatt av Orkdal kommune. Da vi henvendte oss til boligkontoret for å søke startlån, følte vi oss rett og slett svært velkomne, fastslår hun, og legger til at de ikke hadde noen som helst tilknytning til Orkanger fra før.


– Jobben betyr mye

Først ble det leilighet i Peter Deinbollsvei på Nerøra, og Maria fikk seg jobb som salgs- og markedssekretær hos Caverion på Grønøra.

– Det var nok et lykketreff, og mye av grunnen til at jeg har fått et godt innblikk i livet i orkdalssamfunnet. Jeg ble kjent med mange hyggelige kolleger og fikk raskt et forhold til både kunder og stedsnavn. Det er nesten flaut å si det, men som trondhjemmer visste jeg nesten ingenting om Orkanger fra før.


Kor og yoga

Så ble det Queen Beezz. Orkdals damekor, som har sjarmert mange med både sangglede og gode humør.

– Å ja, jeg ble så godt tatt i mot. Tenk deg 50 damer som bare ønsker deg alt godt, og som oppriktig ønsker at du skal trives. Det er ikke noen selvfølge. Det er alltid fare for å bli holdt utenfor på et nytt sted.

– Vet du hva?

Maria har snakket seg varm i trøya nå.

– Det er til og med mulig å delta på yoga her. Det har jeg holdt med på før, og ble så glad da jeg fant ut at det var mulighet for det her også. Og så er det Orkanger sanitetsklubb, da. En helt strålende gjeng med damer som brenner for nærmiljøet og for sine medmennesker. Jeg har blitt med der også, ler hun.


Smått er godt

Der Oslo var stor og upersonlig, er Orkanger passe stort og langt mer personlig.

– Det er her man kan leve det gode liv, være en del av et miljø. Stort nok til å kunne gjøre en forskjell, uten å vite hva naboen har til middag, for å si det sånn. Når vi har vært på besøk i Trondheim, er vi enige om at det er godt å komme tilbake hit.

Hun tror flere vil oppdage kvalitetene etter hvert.

Handelstilbudet er noe av det Maria trekker fram som et pluss ved å bo på Orkanger.

– Det er kanskje lite realistisk at veldig mange skal flytte hit uten å ha noen tilknytning her, men nå forsvinner bompengene, det bygges boliger, bedrifter etablerer seg og handelstilbudet blir stadig bedre. Det vil hjelpe, mener hun.


Handelstilbudet er noe av det Maria trekker fram som et pluss ved å bo på Orkanger.
Der Oslo var stor og upersonlig, er Orkanger passe stort og langt mer personlig.

Aktivitet framfor sovekommune

– Vi er veldig glade for at vi valgte Orkanger framfor Skaun. Her føler vi at vi har alt like i nærheten, og kan delta i mange aktiviteter uten å måtte kjøre lengre avstander. Skaun er på mange måter i ferd med å bli en forstad til Trondheim, mens Orkanger har alt, argumenterer Maria.


Nå har familien fått fire medlemmer, og har flyttet til Steinveien på Evjen. Begge barna, Arne på fire og Evelyn på to, har begynt i Evjen barnehage, hvor de har funnet seg godt til rette. Familie og venner har skjønt at den lille familien lever et godt og rikt liv på Orkanger, og Maria er blitt en Orkanger-ambassadør.


Halvtimen rundt kafebordet er over. Maria skal tilbake på jobben på Caverion, en jobb hun stortrives i.


– Du må få med at for oss er det viktig med et godt kulturtilbud, med kulturskole, sang og musikk. Og så må vi være flinke til å bruke det vi har av både kino, teater og bibliotek – alle sammen!

bottom of page